Вести и обавештења

Гласање за лого и слоган пројекта Променимо навике

Драги ученици, у току је гласање ученика за лого и слоган пројекта Променимо навике чији је циљ да подстакне буђење еколошке свести код ученика, као и успостављање навика које су неопходне за стварање чистије радне и животне средине. Гласање је на сајту нашег пројекта https://promenimonavike.weebly.com/.

Oвај школски пројекат плод је учешћа наше школе у пројекту "Школе за 21. век" у организацији British Council-a и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.


 
Списак изабраних уџбеника за I и V разред за 2018-2019.год.

Списак изабраних уџбеника налази се у прилогу.


 
Акција изградње летње учионице

АКЦИЈА ИЗГРАДЊЕ ЛЕТЊЕ УЧИОНИЦЕ

Школа „Краљ Петар I“ се обратила Фондацији Буди срећан у жељи да се укључи у заједничку акцију и прикупи средства за изградњу летње учионице, која би ученицима школе допринела да настава буде занимљивија и пријатнија, а самим тим школа би обезбедила боље услове за квалитетнију наставу и ваннаставне активности.

Позивамо све који су у могућности да помогну тако што ће послати СМС поруку 54 на 2407, као и уплатама на динарски и девизни рачун као и путем е-донирај, интернет плаћањем платним картицама из целог света.

Прималац: 2407

Текст поруке: 54

Цена СМС-а износи 200,00 динара. ПДВ се не наплаћује. У овом тренутку могућност слања СМС-а имају само корисници МТС и ТЕЛЕНОР мреже.

Динарски рачун: 160-487294-81

Девизни рачун: 00-540-0002389.5

IBAN:

RS3516005400002389595

ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ!

 


 
Обавештење у вези Пројекта набавке уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа

У оквиру Пројекта Набавка уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа , школе су дужне да доставе Министарству просвете, науке и технолошког развоја до 19. марта 2018. године податке о:

- ученицима из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи);
- ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом (који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану);
- ученицима основних школа који су у породици треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања.

Школама се као доказ о испуњености услова , до 14. 03. 2018. године , доставља следећа доументација:
- ученицима из социјално/материјално угрожених породица - (примаоце новчане социјалне помоћи, решење којим се утрвђује право на остваривање новчане социјалне помоћи;
За ученике који су у породици треће или свако наредно рођено дете које је у систему школовања (средња школа, факултет), потврду образовно-васпитне установе о својству ученика, односно студента. Потврда образовно-васпитне установе о својсву ученика, односно студента прилаже се за свако дете.

Да не би дошло до пропуста приликом прављења базе ученика који остварују право да конкуришу по неком од основа , родитељи су дужни да се до 14. 03. 2018. године јаве одељењском старешини ради евидентирања ученика и то:
- родитељи ученика  који су у породици треће или свако наредно рођено дете и похађају наставу у Основној школи „Краљ Петар I„ ;
- родитељи ученика  са сметњама у развоју и инвалидитетом, који основношколско образоање и васпситање стичу по индивидуалном образовном плану у Основној школи „Краљ Петар I„.

НАПОМЕНА: ДОКУМЕНТАЦИЈА  СЕ ДОСТАВЉА ОДЕЉЕНСКОМ СТАРЕШИНИ НАЈКАСНИЈЕ ДО 14. 03. 2018. ГОДИНЕ.
ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА БУДУЋЕ ПРВАКЕ ДОСТАВЉА СЕ СЕКРЕТАРУ ШКОЛЕ НАЈКАСНИЈЕ ДО 14. 03. 2018. ГОДИНЕ.


 
Свечана додела ваучера ученицима генерације за похађање програма „Брзо читање са разумевањем и техникама памћења“

Читање је једна од најбитнијих активности савременог човека. Читањем спознајемо идеје, образујемо се, забављамо се. Убрзани темпо живота захтева да све обављамо на што бржи и ефикаснији начин. Читати и учити брже је могуће.

 

Дана, 30.06.2017.год. у просторијама Про-Менс центра одржана је свечана додела ваучера за похађање програма брзог читања (fast forward).

 

Ваучере су добили ђаци генерације који су показали највише резултате у протеклој школској години. Ђаци су из 20 основних нишких школа са којима је Про-Менс центар склопио протокол о сарадњи у мају месецу.

 

Добитница награде је и ученица генерације нашe школе, Исидора Гавриловић из одељења 8/2.

 


 

 


 

Архива

Home Вести Пројекти Реализовани пројекти
Реализовани пројекти
Први састанак координатора пројеката

Oд 5. до 7. октобра  2015. у Сарајеву одржан је први састанак координатора за пројекте који ће се реализовати ове години. За реализацију пројекта испред наше сколе задужена је наставница Слађана Јовић и ученица координатор за младе Теодора Митић. Овогодишња тема свих пројеката је солидарност.

 

 
Пројекат АЦЕС

Назив пројекта: Различити али слични

Циљ пројекта је да пружи једнаке шансе за све ученике да могу да се опробају као наставници, да објашњавају чак и апстрактне појмове на начин који друга деца могу да препознају и разумеју. Ученици ће покушати буду креатори садржаја, преузети одговорност за свој рад и развијање емпатије према другима, који ће бити њихови ученици. Ученици са посебним потребама који су укључени у процес школовања више се неће осећати другачије, тако да ће бити равноправни. Применићемо инклузију, дајући свима исте могућности, помажући им да развију вештине 21. века. То су приоритети које смо поставили да се бринемо о сваком ученику, да се усуђујемо да направимо промену и да ученици преузму део наставе .тј да поделимо рад у школи са свима тако да сви могу имати користи. Обе наше школе имају ученике са посебним потребама и желимо им дати исти значај као и осталим ученицима. Такође имамо децу која немају интересовање за рад у школи. Желимо да ови ученици промене начин како раде као и начин на који виде себе.

 

План имплементације пројекта:

АВГУСТ И СЕПТЕМБАР

Упознавање са пројектом

1. видеоконференција за ученике

1. видеоконференција за наставнике - разматрање ритам комуникација

Географија и историја - ученици из сваке школе раде истраживања из географије и историји везана за град / Регион / државу и праве интерактивни плакат користећи Glogster или Thinklink. Представити информације својим партнерима. Такође креирају лов на закопано благо у којој нека од питања неће имати одговоре у својим презентацијама. Tо шаљу свом партнеру у другој школи. Дакле, сваки партнер има задатак да истражи, и пронађе информације о регији партнера / земље. Плакати и игра лов на закопано благо биће уграђени на tvinspace.

Лого контест - свака школа предлаже неколико логоа и победник се одлучује помоћу Еrasmus + еTvinning Facebook групе обе школе свим разредима координирају.

 

ОКТОБАР

Oтворена радионица - сезоне, занимљивости из биологије, биљке, климе, птице, животиње у јесен – ученици и наставници организују радионицу за децу са посебним потребама и другим ученицима представљају занимљивости из науке у парку у школи.

Након радионице сви ученици стварају илустрације за календар о годишњим добима. Сваки ученик илуструје концепте шта је он / она схватио из радионице.

 

НОВЕМБАР

Хемија и ја - наставник тј. ученик ствара његову / њену личну маску где ће на једној страни да илуструје како себе виде; на другој страни илуструју хемијски елемент по свом избору. Елемент није именован, елемент заступа њихову употребу у стварном животу. Ученици онда представљају маске својим родитељима који ће морати да погоде која маска је њихово дете . Ове маске ће се користити за референцу приликом процене и успеха пројекта.

Тим студената документује радионице и учитава резултате на твинспаце обе школе.

 

ДЕЦЕМБАР

Музика нас спаја - свака школа ће изабрати 2 песме, народну изворну и модерану и снимити их и поставити их на твинспаце заједно са текстом на свом језику и енглеском језику.

 

ЈАНУАР

Oтворена радионица - зима у науци и природи - исто као и јесења биолошка радионица. Наставници и ученици ће створити илустрацију за календар. Они ће бити постављени на твинспаце на крају месеца.

У другом делу ће ученици покушати да певају новогодишњу песму свог партнера на језику партнера или креирати текст на свом језику уз музику песме и представити је на tvinspace.


ФЕБРУАР

Мало математике - радионица - екипа ученика и наставника ће изабрати 3 до 5 једноставне теме и представити их на креативан начин, користећи стрипове, песме, апликације, слике, повезујући их са стварним животом. Наставници ће проверити садржај и тачност. Наставник енглеског језика ће понудити помоћ у превођењу на енглеском ако је потребно.

Сав садржај и документација радионица биће постављени на tvinspace.


МАРТ

Посета ученика из Румуније - припрема за мобилност сесија између ученика потребно је да се смисли химна.

Рад на пројекту химне - радионица током мобилности.

Наставници - вредновање утицаја, проблеми, методе дистрибуције.

Постављање материјала из радионице на tvinspace.

Мобилност - 2 наставника и 10 ученика партнера школа.

 

АПРИЛ

Отворена биолошка радионица - пролеће - исти циљеви и кораци као за јесен и зиму

Посета ученика из Србије у Румунију - радионице о науци (математика, хемија, биологија, музика) са децом са смањеним могућностима (Румунија).

Химна - током мобилности и снимање.

Креирање упитника за евалуацију.

Сви материјали су постављени на tvinspace.

Припрема за летње радионице у мају (припрема материјала за ученике).

Циљна група у свакој школи је да ученици и наставници стварају нове маске на тему како видим себе кроз науку - родитељи имају задатак, да погађају које је моје дете.

Мобилност - 2 наставника и 10 ученика координацију школа.

 

МАЈ

Eвалуација пројекта

1 радионица у свакој школи за ширење наше toolbook.

Летња радионица на отвореном за календар и објављивање календар користећи Glossi или Joomag обе школе настава све укључено 35 ученика и наставника из обе школе


АЦЕС принципи:

Интеркултурални дијалог;

Иновације у образовању;

Сарадња;

Учешће & Једнаке могућности.

 

Општи циљеви програма су иновације у образовању - ученици ће бити наставници за друге ученике (са посебним потребама и немотивисане ученике).

 

Координатор:  Слађана Јовић

 

Чланови тима за реализацију пројекта: Јелена Цветковић, Бојана Таминџија, Марина Стојановић, Дијана Јовановић, Марина Радисављевић, Душица Милић, Јелена Митић, Димитрије Тасић, Снежана Здравковић, Милица Пљеваљчић, Марина Стојић, Тања Радисављевић, Зорица Ђурић и Марина Манић.


 

 
УНЕСКО клуб пројекат

У складу са смерницама рада Унеско-а, ускладили смо и предлог рада Унеско клубова Србије за школску годину 2015/16. УНЕСКО је у свом програму обележавања значајних датума и личности, уврстио и обележавање 150 година од рођења нашег великог научника, географа Јована Цвијића и 100 година обележавања почетка нове ере емитовања радио таласа и успостављања телекомуникација, захваљујући нашем великану Михајлу Пупину.

Исто тако 2015. је година проглашена за Годину светлости на Генералној конференцији Унеско-а.

Унеско је навео следеће податке о Јовану Цвијићу и Михајлу Пупину:

Јован Цвијић 1865-1927. (2015)

Познати географ на националном, регионалном и интернационалном нивоу. Одликован је златном медаљом Друштва географа у Паризу, Краљевског географског друштва у Лондону и Географског друштва у Њујорку. Примио је и бројна признања од Географско – економског друштва на Сорбони у Паризу као и од Универзитета Карл у Прагу. Добио је и бројна признања у земљи, а на Студентском тргу у Београду, подигнут му је и споменик.

Михајло Пупин 1854-1935. (2015)

Михајло Пупин је предложен у знаку обележавања 100 год. од почетка нове ере емитовања радио таласа и успостављања телекомуникација чији је он проналазач.Овом обележавању придружују се и САД. Научник Михајло Пупин Идворски је добитник великог броја највећих светских признања, диплома, медаља и почасних докторских титула са универзитета широм света. Једно од највећих одличја је Михајло Пупин добио у виду Едисонове медаље, године 1920. Добитник је и Пулицерове награде за своје аутобиографско дело” Од емигранта до научника” 1923. год.

Научно откриће Михајла Пупина у области радио таласа су основа преноса мултиталаса на даљину преко електронских одашиљача. Био је утемељивач бежичне комуникације. Обележавање годишњице значајног проналаска Михајла Пупина, уско је повезано са прокламовањем од стране Унеска да 2015. год. буде и Година светлости. Светлост је такође електромагнетни талас. На тај начин заокружује се откриће у домену оптике, фотографије и преноса електромагнетних знакова који чине основу савремене телекомуникације, почевши од преноса радио таласа, које је открио Михајло Пупин, па до конекције преко интернета и мобилних телефона.

19. нов. 2014.год. донета је резолуција на Генералној конференцији УНЕСКО-а да се 2015. год. прогласи за Годину светлости.

Главне теме су: Наука о светлости, светлост у природи, технологија светлости и светлост и култура.

1815. год. Фреснел објављује своје прво дело, уводећи теорију да је светлост као талас.

1865. Маxwелл је описао електро магнетни динамизам светлости.

1915. Ајнштајн је радио на теорији о општем релативитету и показао како је светлост у центру саме структуре простора и времена.

Овим предлогом програма рада за шк. 2015/16. год. покушали смо да дамо кратак увод у саму материју садржаја рада. Реализација исте зависиће од идеја координатора за Унеско и саме школе као и ученика који ће учествовати у тој активности.

 

 
Пројекат Подели знање

 

 
Међушколски пројекат - Клуб читалаца

 

 
«ПочетакПретходна123456СледећаКрај»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Контакт информације

Основна школа Краљ Петар I

Адреса: Војводе Путника
18000 Ниш, Србија

Телефон/факс:
+381 18 290.004, 290.005
Е-пошта: kraljpetarnis@open.telekom.rs
Израда
POSITIVE IT & Media
Произведено у Србији

Valid XHTML and CSS.